Tonläget mot ryssar som bor i Sverige har förändrats de senaste åren. Från nyfiket och undrande till kraftigt ifrågasättande. Från frågor om hur landet förändrats så handlar de nu om en sak. Putin.
– Hur kan ni gilla en diktator? Så låter det nästan jämnt. Svenskar kan så lite om Ryssland, de vet ingenting om hur landet såg ut när Putin kom till makten, säger Vladimir Brin.
Ärvde problem
Han berättar om ett Ryssland med enorma problem där äldre inte fick ut pensionerna, arbetare inte fick sina löner, ett land där vården inte fungerade och matköerna var långa. Ett land i en nedåtgående spiral när Putin tog över.
– Putin höll vad han lovade och fick ordning i landet och det är det fortfarande. Men här i Sverige får man frågor som hur kan ni gilla honom? Allt som sägs här är negativt.
Rapportering pekas ut
Vladimir Brin är långt ifrån den ende med ryskt ursprung som pekar ett stadigt finger åt vad som kan ligga bakom synen på Ryssland. Medierapporteringen.
– Jag kan inte minnas när jag sist såg någonting ryskt som framställdes som positivt här i Sverige, säger Alexander Ivanov.
Han har bott i tio år i Sverige och menar att det finns en form av rysskräck i Sverige. Riktig vad den beror på vet han inte men han får medhåll av andra. Som exempel nämns hur Ryssland och ryssar framställs i den norska serien Ockupationen som just nu visas i SVT. I film och tv lyser de ryska hjälterollerna med sin frånvaro. Men som skurkar går de hem.
Barn dras in
– Synen på ryssar utvecklas åt det sämre, man hamnar i ett fack direkt, säger Olga Öhgren.
Putin är ett ämne som många vill prata om, eller mer säga sin mening. Lyssna är det inte så många som vill göra.
Det värsta är enligt Olga Öhgren att även barn råkar illa ut.
– Jag känner till barn som har mobbats i skolan för att de är ryssar, de behandlas så illa. Det är de som drabbas värst när väst demoniserar Putin.